A bizalmatlanság adatvezérelt ellenszere

Minden nap különböző, ennek ellenére mégis hasonló helyzetekben találjuk magunkat. A villamoson vagy autóban ülve, mikor csak nézünk ki az ablakon és szemléljük a mellettünk elsuhanó boltok kirakatát. Milyen érzéseket ismerünk fel ilyenkor? Ismerős márkákat látunk amikhez kötődünk és bízunk bennük, vagy esetleg a kétely üti fel fejét amikor nem világos a plakát szövegezése?

Az online térben sincs másképp, mint az utakon vagy a villamoson. Emberek százai találkoznak nap mint nap a megjelenésünkkel, legyen az személyes vagy üzleti. Van, akinek a különleges színek vagy szövegek keltik fel az érdeklődését és akad olyan is, aki a gondolatébresztő posztokat hajkurássza. Úgy gondolom, az emberek magukat látják és keresik mindenben ami szembe jön velük a közösségi média felületein. Egy cipő márka például úgy nyer bizalmat, ha az érdeklődő el tudja képzelni a saját lábán a terméket, látja magát az utcán, mikor majd felfigyelnek rá az újonnan vett lábbeli miatt.

Hogyan kapunk visszajelzést arról, hogy bíznak bennünk és nem csak jönnek-mennek az érdeklőink?

Számok. Minden platform biztosít a visszajelzések méréséhez szükséges mérőszámokat, amik objektíven tükrözik a kommunikációnk sikerességét. A legfőbb iránymutató az aktivitás összegzése. Klikkek, kommentek, megosztások, továbbküldések száma. Az elérés és a megjelenés nagyon “jól kinéző” mutatók, de legtöbb esetben pont a lényeget nem mutatják meg: érdekli a fogyasztót a tartalom amit gyártottam?

Engedjük a számokat beszélni. Fantasztikus kommunikációs ötletek kerülnek napvilágra minden nap a világhálón, viszont ez közel sem jelenti azt, hogy nekünk mindegyik működni fog. Próbálkozzunk és teszteljünk, de legyünk őszinték magunkhoz és lássuk be ha valami nem működik.

Az AT4-nál már nem egyszer futottam végig azt a kört, hogy egy kampánnyal több hetet foglalkoztunk és a tesztelés során távolról sem kaptuk azt az eredményt, amit vártunk. Ezekben a helyzetekben folyamatosan figyeltem, hogy miket kommunikálnak felénk az adatok és nem pedig elfogultan ráerőszakoltam az “ott nem rejlő” értéket az ügyfélre és a közönségre.

Mindenkinek van a saját története, amit a közönségének mesél. Ha szeretném, hogy bízzon bennem az érdeklődő, akkor fontos, hogy olyat meséljek neki ami őt érdekli, így az idejét/pénzét/energiáját értékesen használja fel. Hogyan kommunikálok neki értékesen?

Meghallgatom, hogy mit mondanak a visszajelzéseim és adataim.

Hasonló tartalmak

Miért nyílik több lehetőség adatvezérelt marketinggel?

Miért nyílik több lehetőség adatvezérelt marketinggel?

Az adat olyan, mint egy autó. Van akinek sok van, van akinek nincs, van aki tisztán tartja, akad akit nem érdekel, hogy milyen állapotban van. A cél, viszont amire használva van az mindenkinek ugyanaz, segít eljutni egyik pontból a másikba. Az adat ugyanilyen. Ha nem...

Mit gyógyít a forgalom növelés?

Mit gyógyít a forgalom növelés?

Az életnek sok területén szembe jön a "forgalom" kifejezés. Közlekedési forgalom, áruforgalom vagy adatforgalom. Minden esetben a szó valamiféle mozgásra utal. A kérdések, amik ebben a környezetben gyakran felmerülnek: Mi irányítja a forgalmat? Merre tart a forgalom?...

Optimista vásárlói racionalitás

Optimista vásárlói racionalitás

Manapság az internet és a közösségi média egyik legizgalmasabb része a tartalomgyártás. Mindenki, akinek van egy profilja és hozzáférése, tartalomgyártó. Napról napra szűkül azon témák halmaza, amikről még senki nem írt vagy készített videót/fotót. Pár szám az...